Një kompjuter laptop me një ekran Braille.

Vlera e shkrimit Braille

Çfarë mund të thotë shkrimi brail për personin që e përdor atë në baza ditore.

Me ndihmën e shkrimit braille, në fakt është e mundur të kesh kontroll. Kontrolloni atë që thonë të tjerët dhe atë që ju vetë thoni dhe duhet të thoni në të njëjtën kohë kur gishtat tuaj ndjejnë tekstin e shkruar. 
Kaj Nordquist në tregimin Pas 36 vjetësh.

Marr frymë thellë, me duart e mbështetura në skenar. Në mes të tensionit, ndihem ende i qetë – e di që fjalët i kam në gishta.
Sot, shkrimi braill është i dukshëm për mua, po aq i dukshëm sa shkrimi “i rregullt”. I papenguar, udhëtoj mes dy gjuhëve të mia të shkruara, në varësi të asaj që duhet të bëj. Ndjej një ndjenjë të madhe sigurie dhe gëzimi në këtë. 
Ann Jönsson në tregimin e shkurtër fitues në Gränslandet. 

Thjesht doja t’ju them se ju dhe unë jemi bashkë. Ti me madhështinë tënde dhe unë me shqisën e gishtit tim. Ne jemi thjesht si një dorezë!
Lena
Lidhje me historinë e Lenës. 

Braille më bën të pavarur. Unë mund të lexoj vetë atë që shkruaj, gjë që nuk është e dukshme për ata prej nesh që nuk mund të shohin. Na jep këtë liri!
Braille sipas Eva
Lidhja me historinë e Evës.

Gjithmonë kam shkruar dhe lexuar shumë. Kam mësuar të lexoj dy herë. Shkrimi i parë i zi kur munda të shihja dhe më pas shkrimi braille kur shikimi im filloi të përkeqësohej.
Sara Shamloo Ekblad
Link për intervistën me Sara Shamloo Ekblad

Mendova se shkrimi braille më dukej pak i vjetëruar. Tani e kuptoj se kushdo që mund ta përballojë është fitues.
Per Veri

Share