Në shtëpinë e fëmijërisë së Louis Braille në fshatin Coupvray jashtë Parisit, ekziston një model i tij në përmasa reale.

Louis Braille – shpikësi i shkrimit braille

Dita e shkrimit Braille festohet më 4 janar në shumë vende të botës. Shumë njerëz në Botë përdorin këtë mënyrë leximi dhe shkrimi.

Bëhet fjalë për llojin e shkrimit të nisur nga Louis Braille në vitin 1825.
Ai lindi në Coupvray jashtë Parisit më 4 janar 1809 dhe u verbua nga një aksident në moshën tre vjeçare.
Prindërit menduan se ishte e rëndësishme që djali i tyre të lejohej të shkonte në shkollë. Filloi në shkollën e vogël të fshatit, ku mësuesi i lexonte me zë të lartë dhe prindërit që dinin shkrim e këndim ia lexonin detyrat e shtëpisë.

Louis Braille përfundimisht iu dha mundësia për të hyrë në një shkollë për të verbërit në Paris. Atje një ditë ai dhe shokët e tij të klasës ranë në kontakt me një mënyrë të re të leximit. Një kapiten nga ushtria franceze, i njohur me drejtorin e shkollës, erdhi një ditë dhe tregoi një shkrim që ushtarët e përdornin për të komunikuar me njëri-tjetrin në fushë dhe në errësirë. Shkrimi quhej shkrim nate dhe përbëhej nga pika të ngritura në forma të ndryshme që ndiheshin me majat e gishtave. Në këtë mënyrë, ju mund të dërgoni një urdhër ose të njoftoni njëri-tjetrin nëse armiku po afrohej.
Louis Braille kaloi shumë kohë duke menduar se si t’i përdorte pikat. Brenda pak vitesh, ai zhvilloi një sistem prej gjashtë pikash të ngritura në një drejtkëndësh vertikal dhe ku mund të ndryshonit kombinimin e pikave dhe kështu të krijoni alfabetin.

Në shënimet e tij në ditar, Louis Braille përshkruan situatën e tij 

“Unë jam i verbër. Unë nuk shoh. Tani lind pyetja e vështirë: si duhet të bëj që të shoh? Si do të jetë e mundur që unë të lexoj atë që shkruhet nga shikimi? Për historinë? Për artin? Për mjekësinë? Politika? Për gratë dhe burrat? Për veten time? Për misterin e lindjes dhe dashurisë? Shkurt, si do të jetë e mundur që unë, një i verbër, të zë vendin tim në botë si pjesë e botës?” 

Gjatë shekullit të 19-të, përdorimi i shkrimit braille u zhvillua dhe më në fund erdhi në Kosovë.

 

Share