Pyetjet e shpeshta për të verbërit dhe ata me dëmtim të shikimit

Pyetje të shpeshta Dëmtimi i shikimit

Për sa u përket monedhave të reja, ato, si të vjetrat, janë të madhësive të ndryshme. Ata kanë shenja të dukshme që mund ti vresh me dorë. Një këshillë është të praktikoni njohjen e monedhave me qetësi duke i krahasuar ato.

Teknologjia ka bërë të mundur që personat me shikim të dëmtuar të kenë akses në e-mail, internet dhe shumë më tepër. Me ndihmën e një ekrani braille që është i lidhur me kompjuterin, mund të lexoni atë që shfaqet në ekran në braille. Ju gjithashtu mund ta bëni kompjuterin të lexojë atë që është shkruar duke përdorur një program të veçantë JAWS. Për ata që shohin pak, ka qasje në programet zmadhuese.

Njerëzit me dëmtim të shikimit kanë po aq gjasa sa të tjerët të kenë qëndrime për një natë, dhe arsyet për këtë ndoshta mund të jenë po aq sa për njerëzit me shikim të plotë.

Sa i përket pamjes së bukur, është mjaft subjektive. Njerëz të ndryshëm kanë kritere të ndryshme për atë që ata e konsiderojnë të bukur, të shëmtuar, tërheqëse etj. Nëse nuk e shihni fare, mund të jenë faktorë të tjerë përveç pamjes që ju e perceptoni si të rregullt dhe/ose tërheqës. Sigurisht që mund të ketë të bëjë me personalitetin, por edhe me atë se si është zëri ose si ndihet kur një person ju prek ose kur ju e prekni atë person.

Varet se çfarë kuptoni me vizatim. Të gjithë njerëzit mund të vizatojnë, por atëherë ju mund ta bëni atë në mënyra të ndryshme. Nëse ndihet si një profesion kuptimplotë, padyshim varet nga mënyra se si jeni si person. Ka lloje të ndryshme letre të fryrë që mund t’i përdorni nëse nuk shihni asgjë fare. Atëherë mund të ndjeni me gishta atë që keni vizatuar. Nëse keni vizion të mbetur, d.m.th se mund të shihni pak, ju gjithashtu mund të pëlqeni të vizatoni dhe pikturoni.

Po, sigurisht që ka racistë të verbër dhe nazistë. Të kesh perceptime të tilla bazohet shumë pak në atë se si duket personi, por varet më shumë nga nocionet e paramenduara se si është një “racë” e veçantë.

Pothuajse të njëjtat gjëra si gjithë të tjerët. Shoqata e të Verbërve të Kosovës organizonë aktivitete për personat e verbër dhe ata me shikim të dëmtuar. Sigurisht që ka takime, por edhe shfaqje teatrale dhe kinemaje të interpretuara vizualisht. Pastaj ka disa shoqata sportive për personat me shikim të dëmtuar dhe disa sporte të veçanta si Goalball.

Nëse nuk keni mundur kurrë të shihni në gjendje zgjimi, ndoshta nuk shihni asgjë as në ëndërr. Edhe nëse qendra e shikimit në tru do të aktivizohej gjatë gjumit (nëse aktivizohet), si një person i verbër, ju ende nuk do ta dinit se çfarë po shihnit. Dhe ndoshta nuk do të ishte asgjë tjetër përveç fenomeneve të ndryshme të dritës që keni parë. Ndoshta imazhet që shihni në ëndrrat tuaja janë vetëm kujtime të asaj që keni parë ose fantazi rreth asaj që mund të imagjinoni se si duket. Si një person i verbër, nuk keni kujtime vizuale dhe asnjë fantazi vizuale.

Është e zakonshme të mendohet se i verbëri nuk mund të bëjë asgjë; punë, studim, sport etj. Ka njerëz të verbër që mund të bëjnë gjithçka në varësi të interesave të tyre.

Nëse personi me shikim të dëmtuar duket i dyshimtë ose i humbur, mos ngurroni të pyesni nëse mund të ndihmoni në ndonjë mënyrë.

Share