Për të interpretuar kur udhëtoni

Interpretimi i shikimit është të përshkruani me fjalë atë që shihet por nuk dëgjohet. Mund të jenë mjedise, njerëz, gjeste, shikime, ngjarje, marrëdhënie, kafshë, bimë, veshje, art… Interpretimi vizual krijon imazhe të brendshme dhe në këtë mënyrë udhëtimi mund të jetë më argëtues, më interesant dhe më i madh.

Kur shoqëroni, mund të shfrytëzoni rastin për të përshkruar pak nga gjithçka që shihni.
Këtu janë disa këshilla se si mund të interpretoni në lidhje me shoqërimin. 

Interpretimi vizual është i rëndësishëm dhe gjithashtu mund të jetë argëtues dhe emocionues. Për të qenë në gjendje të përshkruajmë diçka me fjalë, duhet të shikojmë siç duhet dhe kur ta bëjmë, mund të shohim gjëra të reja!

Personi që sheh ndërton imazhet e tij të brendshme nga materiali që vjen përmes vizionit. Ata që nuk shohin ndërtojnë gjithashtu imazhe të brendshme. Me ndihmën e interpretimit vizual, imazhet mund të bazohen në përshkrime me fjalë.
Imazhet tona të brendshme bëhen kujtime që ne i mbajmë me vete nga udhëtimet tona, pavarësisht nëse i kemi ndërtuar duke përdorur përshtypje vizuale apo fjalë përshkruese.

Për të interpretuar vizualisht një objekt

Është më e lehtë të ndërtosh një imazh të brendshëm të një objekti nëse filloni duke folur për atë që është,
për shembull, filloni të flisni se është një filxhan. Më pas përshkruajeni: është prej qeramike, e madhe dhe e kuqe me pika lejla, e përdorur mirë me disa gërvishtje në glazurë.
Ngjyrat janë të rëndësishme, ne mund të kemi një marrëdhënie me ngjyrat edhe nëse nuk i shohim.
Për të përfshirë në një përshkrim: funksionin, materialin, madhësinë, veçoritë.

Për të interpretuar një mjedis

Ashtu si me objektet, është më e lehtë të krijosh një imazh të brendshëm të një vendi nëse fillimisht merr një “titull” për shembull: pyll bredh, zonë banimi, oborr shkolle ose marinë. Pastaj mund të ndërtoni në faqe me detaje, por mbani mend se shumë detaje do ta bëjnë imazhin të turbullt.

Përshkruani në vend që të vlerësoni

Nëse do të interpretoni vizualisht një perëndim të diellit që mendoni se është i bukur, atëherë përpiquni të përshkruani se çfarë mendoni se është e bukur. Shembull: Shkëlqimi i verdhë ngjyros qiellin në tonet e verdha, portokalli dhe të kuqe. Shkëlqimi i diellit reflektohet në detin e thellë blu të shkëlqyeshëm. Rrotulla e diellit dridhet me nuanca të verdha të arta ku qëndron në horizontin e detit.
Kur themi “është e bukur” nuk është në të vërtetë një përshkrim por një opinion/vlerësim.
Është e rëndësishme të mbani mend se njerëz të ndryshëm mendojnë se gjëra të ndryshme janë të bukura/të shëmtuara. Nëse në vend që të tregoni atë që mendoni, bëni një përshkrim përshkrues, dëgjuesi mund të vendosë vetë.

Interpretim vizual në udhëtimin me autobus

Nëse nuk e shihni, një udhëtim me autobus përmes peizazhit të mahnitshëm të lavës së Islandës mund të jetë shumë i ngjashëm me një udhëtim me autobus në shtëpi në jetën e përditshme. Interpretimi vizual i asaj që është jashtë dritares së autobusit mund të bëjë të gjithë ndryshimin!
Filloni edhe këtu duke dhënë një përmbledhje dhe tituj, pastaj shkoni te detajet. Zmadhoni dhe zmadhoni imazhin. Pasqyrë alternative dhe detaje gjatë udhëtimit.
Kur përshkruani pamjen që vërshon, mund të mos keni kohë për të përshkruar gjithçka, por këtu janë disa gjëra që mund të jenë interesante për t’u kuptuar në tregim.

Shenjat

Tabelat që na tregojnë se ku jemi, cilin qytet kalojmë, sa larg është deri në një destinacion janë interesante. Shenjat e shpejtësisë mund të jenë gjithashtu se, kur ajo arrin në 50 km/h, atëherë ne e dimë se jemi në rrugën tonë për në një zonë me ndërtim të dendur. Të gjitha llojet e shenjave japin të dhëna; tabelat e mbylljes, tabelat e dyqaneve, tabelat e ditëlindjes të bëra vetë, paralajmërimi i drerit…

Moti

Brenda autobusit, nuk e vëreni shumë motin jashtë. Mos ngurroni të na tregoni për ndryshimet e motit; qielli është blu i pastër, retë e shiut gri të errët po mblidhen, era është e fortë, majat e pemëve po shushurijnë në erë. Dielli shpërndan dritën e tij mbi fushat e papërdorura të shtrira në djer.

Mjedisi

Cilat mjedise janë atje tani? Tregoni! A po lëvizim nëpër një zonë industriale, një vresht në një shpat me diell, përgjatë livadheve bregdetare apo nëpër pyll të dendur bredhi?

Njerëzit

Fotografia shpesh bëhet më emocionuese nëse ka njerëz të përfshirë. Ju mund të shihni punonjës të rrugës duke shtruar ose diskutuar, oficerë policie që drejtojnë ose ndalojnë një makinë. Mund të dëgjohet një mjet urgjence që kalon duke hyrë në autobus, flasim për gjirin, a është ambulancë?
Marrëdhëniet midis njerëzve dhe kafshëve mund të jenë interesante, përpiquni të gjeni histori gjatë rrugës. “Një vajzë ecën me një qen në zinxhir, qeni tërhiqet dhe dëshiron të shkojë në drejtim të kundërt dhe vajza e lëshon. Pastaj qeni tund bishtin e tij me shkurre dhe shtrin hundën në ajër”.

Rroba

Mund të jetë interesante të dëgjosh shembuj se si janë veshur njerëzit. Cilat veshje, cilat prerje, çfarë materiali, çfarë ngjyre?
“Gruaja ka veshur një xhaketë kadifeje të kuqe dhe një palë xhinse ku janë grisur gjunjët”.

Nga brenda autobusit

Edhe ajo që ndodh në autobus shpesh humbet nga ata që nuk shohin. Zhurma mbyt hapat dhe zërat dhe mund të jetë argëtuese të dish pak për atë që po ndodh. “Göran qëndron në rreshtin e mesëm duke folur me Beritin, ajo dëgjon dhe tund me kokë.”

Tek ai që keni pranë

Nëse jeni ulur pranë dikujt/dikujt që nuk sheh, mund të pyesni nëse duan të dëgjojnë pak se si duket jashtë dhe pasi autobusi të ndalojë, ka edhe shumë për të përshkruar; në shëtitje, në restorant, në treg…

Me një mikrofon në pjesën e përparme të autobusit

Kur udhërrëfyesi nuk përdor mikrofonin e autobusit, ndoshta një shoqërues mund t’ia përshkruajë të gjithëve. Por mbani në mend se tingulli del në të gjithë autobusin, madje edhe për ata që mund të duan të pushojnë ose të bisedojnë dhe për udhëtarët që nuk janë pjesë e grupit tonë.
Këtu është e këshillueshme që të kontrolloni paraprakisht me të gjithë udhëtarët dhe të përshkruani vetëm pak!

Me pajisje udhëzuese

Me pajisjet e interpretimit vizual, një person mund të flasë në një mikrofon dhe të gjithë në autobus mund të zgjedhin nëse dhe kur duan të dëgjojnë përshkrimet e pamjes, duke dëgjuar në kufje. Mos harroni të filloni duke prezantuar veten dhe të kontrolloni nëse kushdo që dëshiron të ketë një kufje dhe se kushdo që ka një kufje mund të dëgjojë.

Lidhja me këtë tekst si PDF.

Dëshironi të dini më shumë?

Autoriteti për media të aksesueshme, MTM,
ka nxjerrë një raport:
Raportet e MTM-së nr.4, Interpretimi vizual,
hulumtimi dhe praktika
www.mtm.se/om-oss/press/pressmedælden/rapportomsyntolkning/

Share