Për të shoqëruar

Mënyra për të shoqëruar një person është në thelb e njëjtë në mjedise të ndryshme të cilat mund të jenë shumë të ndryshme. Në raste të veçanta si shëtitjet në mal, kanoe dhe ski, shoqërimi sigurisht që duhet të përshtatet me kushtet aktuale.

Gjëja më e rëndësishme është që ju si shoqërues dhe personi që po shoqëroni të flisni me njëri-tjetrin përpara se të fillojë shoqërimi. Personi që ju shoqëroni duhet të thotë se si ai ose ajo dëshiron të bëhet shoqërimi.

Rregulla dhe këshilla

Rregulli bazë është që personi me shikim të dëmtuar të mbajë dorën në bërryl ose në pjesën e sipërme të shoqëruesit dhe të ecë gjysmë hapi pas. Avantazhi është se personi që po shoqëron ndjen kur ju, për shembull, ngjiteni ose zbrisni një bordurë. Një avantazh tjetër është se ju vetë mund të lëvizni siç bëni zakonisht.
Pranë cilës anë nga ju personi që shoqëroni dëshiron të ecë mund të jetë i ndryshëm nga personi në person. Disa duan gjithmonë të ecin në anën e djathtë ose të majtë, të tjerët duan të ndryshojnë në mënyrë që të mos ngurtësojnë krahun, për shembull. Kur doni të ndërroni anë, mënyra më e lehtë është që personi që po shoqëroni të shkojë pas jush dhe të kapë krahun tjetër. Imagjinoni që jeni dy herë më i gjerë se zakonisht kur shoqëroni. Përkundrazi, kthehuni shumë larg, në mënyrë që personi që po shoqëroni të mos godasë shtyllat, kornizat e dyerve, mobiljet, degët e pemëve apo gjëra të tjera.
Mund të jetë e vështirë të dish sa shpejt të ecësh, në mënyrë që të mos jetë problem për personin me shikim të dëmtuar të ecë, ose që mendon se ecën shumë ngadalë. Ju lutemi filloni ngadalë derisa të mësoheni me njëri-tjetrin. Rrahja e saktë do të ndodhë automatikisht.

Flisni si zakonisht. Kur dëshironi të ndërgjegjësoni më shumë personin që po shoqëroni për diçka në rrugën tuaj, mund ta shtyni pak me krahun tuaj. Kjo mund të zbatohet kur, për shembull, duhet të kaloni një bordurë ose të ngjashme. Kur ecni, është mirë nëse flisni për atë që kaloni dhe, në varësi të interesit të personit me shikim të dëmtuar, komentoni për rrethinën.
Bini dakord rreth sasisë së informacionit të dëshiruar. Flisni me personin që po shoqëroni, por absolutisht kurrë në vend të tij/saj në biznes apo në kontekste të tjera. Personat me shikim të dëmtuar, si gjithë të tjerët, duan të flasin vetë dhe të mos trajtohen si “më pak të ditur”. Këtu janë disa situata që duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë:

Në takime dhe lamtumire

Njoftoni mbërritjen tuaj duke thënë diçka, si përshëndetje dhe emrin tuaj. Gjithashtu, flisni për kohën kur ecni, në mënyrë që personi me shikim të dëmtuar të mos “flasë në ajër”.

Duke kaluar nëpër dyer

Kur vini te një derë e mbyllur, është mirë të flisni për faktin se do të kaloni nga një derë, si hapet dhe në cilën anë është doreza. Për shembull, ju thoni “dera është përballë nesh, doreza është në anën tuaj”. Kur doreza është në të njëjtën anë me personin që po shoqëroni, ju hapni derën, kaloni, ndaloni dhe mbyllni derën. Kur doreza është në anën tuaj, ju hapni derën, kaloni, personi që po shoqëroni “merr” derën dhe e mbyll.
Jini veçanërisht të kujdesshëm nëse dera ka një sustë që e mbyll derën automatikisht. Kur kaloni nëpër dyer rrotulluese, duhet të jeni tepër të kujdesshëm. Më mirë prisni për hapësirën tjetër sesa nxitoni në atë që sapo po kalon! Nëse është e mundur, zgjidhni një hapësirë ​​boshe, për të siguruar hapësirë. Kur kaloni, për shembull, një portë dhe nuk mund t’i përshtatni të dyja në gjerësi, mund ta lini personin që po shoqëroni të tërhiqet më shumë pas jush. Nëse e tërheq pak krahun mbrapa/drejt vetes, personi zakonisht vëren se duhet të “sforcohet”.

Mbajtja e dorës mbi shpatullën e shoqëruesit zakonisht funksionon më mirë aty ku është vërtet e mbushur me njerëz dhe personi që po shoqëroni duhet të ecë plotësisht pas jush, për shembull në dyqane me shumë njerëz. Nëse nuk keni shoqëruar kurrë më parë, mund të filloni duke ushtruar në çdo derë.

Për të ngjitur shkallët

Kur arrini një shkallë, duhet të ngadalësoni ose të ndaloni nëse është e nevojshme. Thuaj se ka një shkallë dhe nëse ajo shkon lart apo poshtë. Tregoni se ku ndodhet parmaku duke vendosur mbi të dorën e personit me shikim të dëmtuar. Zakonisht shkon mirë që personi me shikim të dëmtuar të hipë në shkallë lëvizëse. Shoqërojeni si me shkallët e zakonshme, por merreni me lehtësi kur shkoni lart e poshtë.

Për të treguar diçka

Kur dëshironi të tregoni diçka, mund ta vendosni dorën e personit me shikim të dëmtuar mbi objekt. Për shembull, kur do të uleni, vendosni dorën në pjesën e pasme ose mbështetësen e karriges. Pastaj ai ose ajo e kupton se ku është karrigia. Kur personi që po shoqëroni është gati të hipë në një makinë, vendoseni dorën e personit në dorezën e derës së makinës ose në skajin e sipërm nëse dera është e hapur.

Ne pritje

Kur personi që ju shoqëroni duhet të qëndrojë dhe të presë, ai/ajo duhet të jetë në kontakt me diçka, për shembull një mur, një mobilje ose një pemë. Mos e lini personin në mes të dyshemesë ose në një vend të hapur ku mund të ndihet i pasigurt.

Mbajtja e gjërave

“Metoda e prekjes” është e mirë nëse personi me shikim të dëmtuar dëshiron të mbajë vetë, për shembull, tabaka e drekës ose ka shumë bagazhe për të tërhequr. Pastaj ecni pranë njëri-tjetrit dhe krahu i personit me shikim të dëmtuar prek krahun tuaj. Atëherë është shumë e rëndësishme të thoni se në cilin drejtim duhet të shkoni dhe kur duhet të ktheheni. Përndryshe, është e lehtë të humbasësh kontaktin.

Për të ngrënë

Flisni se çfarë lloj ushqimi po shërbehet dhe nëse është i ftohtë apo i nxehtë. Disa njerëz me shikim të dëmtuar duan të dinë se si vendoset ushqimi në pjatë. Më pas shpjegoni në bazë të faqes së orës, pra bizelet janë në orën dymbëdhjetë, mishi në orën tre, patatet në orën gjashtë dhe sallata në orën nëntë.

Vizitë në tualet

Kur personi që shoqëron duhet të shkojë në një tualet që nuk e njeh, duhet pak informacion shtesë, pasi nuk je me ta. Tregoni ku është çelësi i dritës dhe si të mbyllni derën. Më thuaj ku janë sedilja e tualetit, letra e higjienës dhe butoni i shkarkimit. Më tregoni se ku janë lavamani, peshqiri/tharësi i ajrit dhe koshi i plehrave.
Mund ta ndizni llambën nëse dëshiron personi që po shoqëroni. Për shembull, ju thoni: “Tualeti është drejt përpara dhe lavamani në të djathtë. Letra e higjienës është në të majtë të tualetit siç shihet nga këtu dhe lart. Butoni i shpëlarjes është në murin pas tualetit. Peshqirët janë në lartësinë e kokës në mur në të djathtë të lavamanit dhe koshi i plehrave në dysheme majtas nën lavaman”.
Sigurohuni që të ketë letër higjienike!

Share