Braille

Braille është gjuha e leximit dhe shkrimit të personave me shikim të dëmtuar

Braille është një shkrim i prekshëm që e bën jetën e përditshme më të lehtë për njerëzit me dëmtime shikimi. Shkrimi Braille mund të përdoret për çdo gjë: nga etiketimi i kanaçeve dhe shisheve ose shkrimi i numrave të telefonit, deri te leximi i romaneve dhe shfletimi në internet. Leximi i shkrimit Braille është një aftësi që mundëson një jetë të pavarur dhe rrit mundësitë për komunikim, edukim dhe argëtim.

Braille është një gjuhë e plotë leximi dhe shkrimi që lexohet me gishta, në vend të syve. Një mënyrë e thjeshtë për të mësuar se si duken karaktere të ndryshme në Braille është të përdorni një kuti vezësh me vend për gjashtë topa flirtimi. 

Shkrimi Braille gjendet në vende të ndryshme në mjedisin publik, edhe pse fatkeqësisht ende nuk është bërë standard kudo. Në butonat e ashensorit, parmakët në stacionet e trenit dhe brenda vagonave të trenit, sediljet mund të shënohen me pika. Përveç kësaj, tabelat e informacionit me harta braille dhe prekëse janë bërë më të zakonshme në aeroporte, stacione metroje dhe treni – dhe vende të tjera publike. Nëse jeni me fat, restoranti që vizitoni mund të ofrojë një menu në Braille. Ilaçet kanë etiketim Braille dhe madje disa pako ushqimore.

Share