Nëse keni vështirësi me tastierën në celularin tuaj

Ka disa gjëra që mund të bëni nëse e keni të vështirë për t’u përdorur tastierën numerike në telefonin tuaj celular.

Kjo vlen si kur doni të telefononi dikë që nuk e keni në librin tuaj të kontakteve dhe kur telefononi shërbime të ndryshme të postës zanore ku duhet të bëni zgjedhje me tastierën.

Kur doni të telefononi dikë

Kur doni të telefononi dikë, mund të flisni me telefon. Mund të thuash numrin që do të thirret, për shembull “zero tetë, tridhjetë e nëntë nëntëdhjetë zero zero”. Kjo vlen pavarësisht nëse keni një iPhone apo Android.

Nëse jeni duke përdorur iPhone, numri që po telefononi duhet të jetë të paktën tetë shifror.

Nëse keni një iPhone, gjithmonë mund të mbani të shtypur butonin e rrumbullakët, butonin kryesor  ose butonin anësor me të cilin ndizni telefonin për të folur me asistentin Siri. Nëse keni një Android, ju rekomandojmë të lexoni se si ta bëni këtë në manualin e telefonit nëse nuk e dini tashmë.

Zgjedhja e butonit për ju me iPhone dhe VoiceOver

Provoni të përdorni një kufje, me tel ose me valë.

Nëse dëshironi të jeni në gjendje të bëni zgjedhje të tastierës kur nuk përdorni kufje, fatkeqësisht duhet ta mbani celularin disa centimetra nga veshi juaj. Pastaj altoparlanti ndizet normalisht. Mund të jetë e vështirë të dëgjosh goditjet e tasteve, por mund të bësh cilësime në telefon që duhet ta bëjnë më të lehtë.

Shkoni te cilësimet e VoiceOver, për shembull duke hapur “Cilësimet”. Pastaj shkoni te “Vegla”, “VoiceOver”. Mund të thuash gjithashtu cilësimet, VoiceOver te Siri.

Këtu ekziston një opsion i quajtur “Zgjidh automatikisht altoparlantin gjatë telefonatave”. Nëse e çaktivizoni këtë opsion, mund ta mbani celularin disa centimetra nga veshi juaj dhe të merrni komente kur bëni zgjedhjen e tastierës.

Nëse dëshironi të aktivizoni përkohësisht altoparlantin gjatë një telefonate, mund të zgjidhni “Speaker” pas fillimit të një telefonate. Së pari duhet të fshehni tastierën e telefonit. Ju e bëni atë në fund të djathtë të ekranit.

Kombinimet e numrave në kontaktet tuaja (Android dhe iPhone)

Kombinimet e numrave që përdorni shpesh për zgjedhjen e tastierës mund të futen në kontaktet tuaja. Kur futni numrin e telefonit në librin e kontakteve, shkruani një ose dy presje pas numrit të telefonit dhe më pas kombinimin e numrave. Kur ka një presje në numër, telefoni ndalon për disa sekonda kur bie zilja. Shembull: Ju telefononi shërbimin ndaj klientit të Virtual Assistants Group dhe gjithmonë dëshironi të shkoni te shërbimi ndaj klientit. Numri i shërbimit ndaj klientit. Është 049 30 90 60. 

Nëse jeni duke përdorur iPhone, merrni presjen duke shtypur shift në fund të majtë të tastierës. Atëherë presja është aty ku zakonisht është numri 4.

Nëse keni një celular android, duhet të gjeni presjen nën tastierën e simboleve.

Sa presje nevojiten varet nga sa kohë duhet të prisni nga momenti i lidhjes së telefonatës deri në zgjedhjen e tastierës. Ju thjesht mund të provoni dorën tuaj në të.

Nëse ndonjëherë duhet të futni një kombinim numrash, por jo gjithmonë, bëni të njëjtën gjë, por shkruani një pikëpresje në vend të presjes.

Në iPhone, pikëpresja është vendi ku zakonisht është numri 6 nëse shtypni shift.

Ky opsion mund të jetë i dobishëm nëse po telefononi një numër ku është e mundur të telefononi nëse radha e telefonit është e gjatë. Kur është koha për të thirrur kombinimin e numrave, shtypni “Telefonatë” ose në celularin. Nëse përdorni VoiceOver, së pari duhet të fshehni tastierën e telefonit. Ju e bëni atë në fund të djathtë të ekranit.

Telefonat celularë me tastiera fizike

Ka telefona android të krijuar posaçërisht për personat me shikim të dëmtuar që kanë një ekran me prekje dhe një tastierë fizike. Na kontaktoni për më shumë informacion duke shkruar në info@shvkosova.com

Share