Më thuaj çfarë shikon

Në situatat e përditshme, njerëzit me dëmtim të shikimit rrezikojnë të humbasin informacionin përkatës. Duke përshkruar detaje të vlefshme, ju si person me shikim mund të përfshini një person me shikim të dëmtuar në dhomën ku ndodheni. Ajo që një person me shikim të dëmtuar ka nevojë për mbështetje është individuale, siç është edhe situata në të cilën ndodheni.

Guxoni të pyesni se sa sheh personi

Në një ndërveprim midis një personi me shikim të plotë dhe një personi me dëmtim të shikimit, është e rëndësishme që ne të kuptojmë kushtet e njëri-tjetrit. Ka shumë mënyra të respektueshme për të pyetur një person me shikim të dëmtuar se sa mund të shohin. 

Në sallën e mbledhjeve ose në leksion

  • Tregoni se kush hyn ose del nga dhoma.
  • Kryeni një “rumbullak emri” përpara takimit në mënyrë që personi të dijë se kush është në dhomë.
  • Vendos informacionin në dispozicion. Për shembull, tregoni se çfarë përfaqësojnë figurat në prezantimin në Powerpoint.

Ne restorant

  • Pyetni nëse personi dëshiron ndihmë për të lexuar menunë.
  • Flisni se ku është ushqimi në pjatë. Mos ngurroni të përdorni “metodën e orës” dhe të thoni, për shembull, se patatja është në orën tre.

Në rrugë

  • Përshëndetni me emër nëse personi nuk ju njeh.
Share