Kam mësuar të lexoj dy herë

Kam mësuar të lexoj dy herë

Sara Shamloo Ekblad ka një dëmtim të rëndë të shikimit dhe përdor alfabetin braille si gjuhë të shkruar.

– Kam shkruar dhe lexuar gjithmonë shumë. Kam mësuar të lexoj dy herë. Shkrimi i parë i zi kur munda të shihja dhe më pas shkrimi braille kur shikimi im filloi të përkeqësohej, thotë ajo.

Ishte e rëndësishme për të që të mësonte alfabetin Braille do të ishte i shpejtë, sepse ajo nuk donte të humbiste gjuhën e saj të shkruar. Thjesht leximi i librave që flisnin nuk ishte një opsion për Sarën. Librat që flasin funksionojnë mirë si një shtesë e shkrimit braille, por për të gjuha e shkruar është më e rëndësishmja.

Prej disa vitesh, Sara ka udhëhequr qarqet e studimit në Braille në shoqatën e saj lokale në kuadër të Shoqatës Kombëtare të Personave me Paaftësi në Pamje. Ajo mendon se është argëtuese të shohësh kur njerëzit zbulojnë se të mësuarit e Braillit nuk ishte aq e vështirë sa mendonin se do të ishte.

Sa e vështirë është të mësosh Braillin?
– Përvoja ime është se njerëzit janë të habitur se sa e lehtë është, por për disa sigurisht që mund të jetë më e vështirë, nëse keni një ndjenjë të keqe ose probleme me gjuhën. Atëherë duhet të punoni me të në një mënyrë tjetër.

Sara mendon se është e rëndësishme që njerëzit të mësojnë alfabetin Braille, por ju duhet ta bëni këtë për hir të vetvetes.
– Motivimi për të mësuar shkrimin brail është i ndryshëm për individë të ndryshëm, ka të bëjë me të kuptuarit se si shkrimi braille mund ta bëjë më të lehtë në jetën tuaj të përditshme, mendon Sara.

Share