E drejta për të marrë pjesë në jetën publike dhe politike

Personat me dëmtime shikimi nuk kanë të njëjtat mundësi për të marrë pjesë në biseda dhe jetë publike dhe politike. Politikanët dhe vendimmarrësit – shikoni dhe veproni!

Kjo video, që tregon pjesëmarrjen e të verbërve dhe personave me shikim të dëmtuar në jetën publike dhe politike, përdor animacion dhe tekst të thjeshtë për të ilustruar mesazhin verbal.

Përshkrimi skenë për skenë

Ky animacion i vizatuar thjesht përdor një gamë ngjyrash jo specifike për subjektin për të ilustruar mesazhin verbal të videos. Më afër titullit të videos, në një rreth të bardhë, janë dy pankarta rozë të kryqëzuara, në njërën një tik-tak dhe në tjetrën një kryq. Mbi fjalët ky është një mesazh, një zarf bie në dorën e një politikani me flokë të errët, i cili qëndron pranë një zyrtareje lokale me flokë kaçurrelë portokalli dhe një gazetareje me flokë blu të valëzuar dhe syze të rrumbullakëta.

Një grua e re me flokë të gjata të errëta është në shtëpi duke parë një takim politik në televizion, ku një politikane po debaton me një politikan mashkull nga një parti opozitare. Një pikëpyetje që rrethon kandidatin mashkull shfaqet mbi kokën e gruas së re. Për të ilustruar tre mënyra se si një qytetar mund të ndikojë në politikë, një i ri shkon të votojë në një qendër votimi, ku në një mur ka postera të kandidatëve politikë.

Një qytetare femër ftohet të anëtarësohet në një parti politike nga një anëtare aktive e partisë dhe më pas shfaqet në një poster si kandidate. Pranë saj shfaqet një poster që përshkruan një të ri të verbër me kapak dhe syze të errëta, që përfaqëson një parti tjetër. Ai është i vetmi që është i verbër ose me shikim të dëmtuar nga të gjithë kandidatët e tjerë.

E drejta për të marrë pjesë në jetën publike dhe politike ilustrohet përmes imazheve të animuara, duke përfshirë një përdorues të karriges me rrota dhe një person të verbër, që qëndron përpara një ndërtese qeveritare. Numri 10.2 shfaqet në këndin e sipërm të majtë të figurës. Është qëllimi i qëndrueshmërisë që promovon përfshirjen universale, sociale dhe politike. Një dorë me lëkurë të errët zgjedh nenin 29 nga një seri dosjesh të konventave të OKB-së mbi të drejtat e personave me aftësi të kufizuara. Për të ilustruar këto të drejta, një burrë me lëkurë të errët dhe mjekër, me flokë kaçurrela të errëta, i cili përdor një bastun, shoqërohet në një qendër votimi dhe në një kabinë me perde nga e reja me flokë të gjatë dhe të errët. Ajo tani është duke qëndruar në një kabinë duke studiuar një fletëpalosje për një kandidate femër me shikim të dëmtuar.

Të verbrit që qëndron aty pranë i ofrohet gjithashtu një fletëpalosje. Kandidatja femër e suksesshme, tani e veshur me një kufje dhe duke lexuar një dokument në Braille, ngre dorën për të votuar në një tubim politik përkrah kolegëve të saj me shikim. I verbëri me mjekër lexon nga një dokument me shkrim braille në mbledhjen e bordit bashkiak ku shoku i tij me shikim i shkruan vëzhgimet e tij në një kompjuter. Me fjalët që kemi nevojë për ndihmën tuaj për t’u siguruar që këto të drejta të mbahen, gazetari interviston politikanin. I riu me kapelë hyn në qendrën e votimit me qenin e tij udhërrëfyes dhe zyrtari lokal tërheq perden e dhomës së votimit për ta ftuar atë të votojë. Ai i bën zgjedhjet e tij duke përdorur një aparat votimi me prekje si shembull i materialeve dhe pajisjeve të përshtatshme.

Politikanja femër me dëmtim të shikimit po flet me kolegët e saj në zyrën e tyre moderne të lartë dhe në zyrën e saj po harton një projektligj të ri duke përdorur zmadhimin e ekranit dhe tastierën. Kur u kërkohet të shpërndahet kjo video, një gisht shtyp një shigjetë në një pajisje dore të etiketuar E drejta për të marrë pjesë në jetën publike dhe politike.

Në sekuencën e fundit, i riu me kapele me qenin e tij udhërrëfyes në krah mban një fjalim politik në një leksion me një varg flamurësh mbi kokë, që përfaqësojnë ngjyrat e partisë së tij. Në të majtë të tij, një djalë mban një banderolë mbi kokë që tregon një figurë me një kallam. Në të djathtë, një vajzë e re me flokë të trasha kaçurrela të zeza mban lart një banderolë. Ka fjalën votë me shkronja të mëdha pranë logos së partisë së tij.

Share