Synpodden #38: Tema barn och föräldrar med synnedsättning, minoritetsstress och SRF:s barnverksamhet

Synpodden pratar om föräldraskap, hur det fungerar att vara förälder när man har en synnedsättning och att vara seende förälder till ett synskadat barn. Vi diskuterar hur stödsystemet ser ut och vad SRF gör intressepolitiskt för att förbättra situationen där det brister. Vi får också veta mer om barnläger och annan verksamhet för barn och föräldrar.

Lyssna på programmet

Podden finns i din poddspelare där du hittar poddar eller i SRF:s webbradio.
Följ den här länken om du använder Iphone eller Ipad): länk
I Spotify kan du lyssna här: länk
Om du vill lyssna via SRF:s webbradio går du in här: länk

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Föräldraskap och copingstrategier

Hur gör man för att hushålla med sin energi, vilka strider är värda att utkämpa och Vi pratar om copingstrategier och minoritetsstress med Sara Ytterbrink Nordenskiöld, legitimerad psykolog och förälder som även har en egen synnedsättning. Även hennes barn Mir medverkar i samtalet.

Vi får även höra vad som kan brista i skolsituationen. Alicia Pettersson berättar om sina upplevelser från skolan för Caroline Kahr Gollungberg, ett inslag som tidigare varit med i Synpodden #17, valpodden om skolan.

SRF:s arbete för barn och föräldrar

Cecilia Ekstrand, som jobbar som intressepolitisk handläggare på SRF:s rikskansli, hjälper oss att bena ut vad man egentligen har rätt till för stöd från det offentliga när man har en synnedsättning och hur SRF arbetar intressepolitiskt med habilitering och skolfrågan.

Synskadades Riksförbund har mycket verksamhet riktad både till synskadade barn och föräldrar till synskadade barn. Christine Héli, handläggare för barn- och föräldraverksamheten på SRF, berättar om vad som händer den närmaste tiden.

Mer information om SRF:s barn- och föräldraverksamhet: https://www.srf.nu/det-har-gor-vi/barn/

Mer information om SRF:s intressepolitiska arbete för barn: https://www.srf.nu/det-har-vill-vi/aktuella-fragor/fragor-vi-driver/barn-och-stod-i-skolan/

Verksamhet hos distrikt och lokalföreningar

Det händer mycket ute i distrikten och lokalföreningarna. För mer information om vad som är på gång där du bor, leta upp din förening här: https://www.srf.nu/om-oss/organisation/distrikt-och-lokalforeningar/

Vi nämnde US Stockholms ungdomsgård. Här finns mer information:

Unga med synnedsättning Stockholms ungdomsgård startar 13 augusti varje onsdag 17.30–21.30 på Lidnersgatan 10 i Kristineberg. Det är gratis att delta på den. Mer information finns Rakel Eriksson, ombudsman, Unga med Synnedsättning Stockholm 076-539 92 68. stockholm@ungsyn.se

Share